RSS

Papírzsepi, gyapjútakaró és társai...

Mit tegyünk, ha hörink megeszi a "hálózsákját"?

Rengeteg fórumon vita téma, hogy a hörcsög a fészeképítéshez kaphat e darabokra tépett papírzsebkendőt, és az állatos boltokban kapható gyapjú takarócskát...?
A legtöbben azért nem ajánlják, mert a hörcsög minél inkább belemerül a fészeképítésbe, annál többet akar elvinni egyszerre, ezért teletömi a pofazacskóját. A papírzsebkendő és a gyapjú, ha átnedvesedik könnyen a pofizacsiban ragadhat, ami nagyobb mennyiségnél fulladáshoz kisebb mennyiségnél székrekedéshez vezethet...

Rengeteg hörcsögöm volt már az évek során és egyetlen hörcsögömnek sem adódott ebből problémája! Pedig a zsepik és a gyapjú állandó kellékek kedvenceimnél. Általában azért a hörcsög tudja mi a jó Neki, és nem cselekszik olyat amit később megbánna. Legalábbis ha evésről van szó! (Az öngyilkos jelölt ugrásokat a magasból nem igazán sorolhatjuk ide.)

Néhány tanács:
1. A zsepit ne daraboljuk túl kicsire! Majd ő elrendezgeti, magának úgyis.
2. Bőven elég ha 3-4 nagy csíkra széttépjük! ( Ne legyenek a hörcsögnél kisebb méretű darabok.)
3. Amikor elsőre teszünk be Neki(k) papírzsepit, akkor nézzük meg hogy reagál(nak)!
4. Ne a kívánt fekvőhelyükre tegyük, hanem szórjuk szét a terrárium/ketrec egész területén és figyeljük, hogy kedvencünk elkezdi összeszedegetni a darabokat. (Tehát megkezdődik e a fészeképítés!)
5. Ha túlzottan félünk, akkor próbálkozzunk pamut ruha-zsebkendőkkel.

Ha esetleg mégis bekövetkezik a baj... (amire tényleg nem láttam még saját példát, de azért nem zárom ki a lehetőségét)...
Akkor valószínű, hogy a hörinek székrekedése lesz a lenyelt, zacsiban maradt nehezen emészthető falatoktól...
De mi is ilyenkor a teendő?

~Székrekedés~

Fokozottan sok zöldség és gyümölcs!
Csepegtetővel kaphat gyümölcsleveket (ha frissen facsarjuk, akor kicsit vizezzük fel Neki), illetve próbálkozhatunk napi 2 csepp olivaolajjal is.
Ha nincs otthon fecskendőnk, akkor a legtöbb gyógyszertárban beszerezhetjük...
(Érdemes otthon lenni ilyesminek, mert fogproblémák esetén is jól jön.)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése