RSS

Finomságok az apróságoknak...

~Etetés~

Húst enni vagy nem enni?

Elsőként oszlassuk el azt a hatalmas tévhitet, miszerint a hörcsögök nem esznek húst. A természetben és az otthonunkban egyaránt nagy rajongói a fehérjének. Főleg a törpehörcsögök...
Akinek dzsungáriai törpehörcsöge van az feltétlen próbálkozzon be egy kis langyosra fújt, párolt vagy fűszerezetlen sült csirkével, vagy hallal! Nem láttam még olyan dzsungit, aki ne tépte volna ki izgatottan a kezemből! ^^

Na de természetesen az étkezés nem csak a húsból áll, sőt!
Lássunk egy átlagos hörcsög menüt!

1.) Magkeverék
Mondanom se kell millió és egy változat közül válogathatunk. Ügyeljünk rá, hogy szotyi, kukorica, szentjánoskenyér és köles lehetőleg legyen benne, mert a legtöbbjük ezeket mind nagyon szereti.
A szotyiból, tökmagból vehetjük a rendes "embereknek szánt" kiszereléseket is, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen sózott!!
Ha úgy vettük észre nagy rajongást tanúsítanak a köles felé, akkor vehetünk Nekik külön csomagolt vegyes kölest, amelyet általában kanári, illetve hullámos papagáj eledel néven találunk meg.

2.)Zöldség, gyümölcs
(A hétköznapibb) gyümölcsök közül egyetlen tabu a citrom. Szakkönyvek semmilyen mediterrán gyümölcsöt nem ajánlanak, de télen egy mézédes mandarin láttán egyik kis szőrmók sem fog sikítva elszaladni. De tény, hogy nem nagy rajongói és a magas c-vitamin tartalma miatt sem igazán ajánlott. Ha tényleg édes és ízlik Neki, akkor azt úgyis jelezni fogja.

A kedvenc gyümölcsök és zöldségek hörcsögönként változnak. Van, aki almás, van aki epres, banános, van aki paradicsomos, paprikás... Bátran kísérletezzünk mi válik a a kedvencünk kedvencévé :)
A zöldségeknél tabu minden ami csípős! És természetesen az ecetes salátákat is hanyagoljuk! A savanyúság, pedig egyenesen szóba sem jöhet!
Mindent nyersen vagy párolva! (Hozzáadott fűszerek nélkül.)
Tipp: Imádják a húslevesben főtt répát, krumplit!

3.) Tejtermékek
Igen igen! Nem tévedés, nem elgépelés! A fehérjére a hörcsögöknek is legalább annyira szüksége van, mint egy embernek! Heti 2-szer meglephetjük őket joghurttal vagy tejföllel! Legegyszerűbben egy műanyag flakon kis kupakjába adagolhatjuk az ínyencségeket. (Az elővigyázatosság kedvéért arra ügyeljünk, hogy a kupak széle ne legyen recés, ha kell reszeljük le.) De kitehetjük a joghurtot egy befőttes üveg tetejére is, sőt!
Akár az ujjunkról is lenyalogatják, ha már elég kezesek! Ha még nem kezesek, akkor épp itt az ideje, hogy bevessük a joghurtos cselt! Ugyanis általában még a legfélősebb állatkák is elkúsznak az ujjunkig, hogy megkóstolhassák! :)
TutiTipp:Tejszínhab ;)

4.)Ínyencségek
-Jutalomfalatok
(Nem kell feltétlen hörcsögös jutalomfalatnak lennie! Szeretik a tengerimalacoknak és nyulaknak valót is.)
Rengeteg ízben, formában , állagban kapható. Aki teheti próbálja ki a Vitakraft termékeit. Mindegyik hörcsög megtalálja köztük a kedvencét.

-Csoki, túró rudi
Alkalmanként igazán megérdemelnek egy kis hízlaló kényeztetést is :)
De ne vigyük túlzásba! Az elhízás u.olyan egészégtelen egy hörcsög számára, mint minden más állatnak.

-Főzelék, zöldségfasírt és társai
Bármilyen főzeléket szívesen ellefetyelnek. Legtöbbször a leve sokkal jobban izgatja őket, mint maga a zöldség, így ha tehetjük tegyünk Nekik többet a tálkájára. A tabut itt is az erős fűszeres dolgok képezik!

-Kenyér, péksütik
Heti 1-2 alkalommal meglephetjük a kis haspókokat egy kis darab kenyérrel. (Abból is inkább a belével.) De többször ne adjunk Nekik, még ha könyörögve gigászi nagy cukorfalat szemekkel néznek ránk, akkor se! Felfúvodhatnak.

FONTOS!
A hamar romlandó dolgokra ügyeljünk! egy főzelék ne legyen benn többet egy éjszakánál! A tejtermékek szintén! Valószínű a hörcsit se izgatja a romlott holmi, de jobb félni, mint megijedni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kiegészíteném még azzal, hogy szükséges -e víz adása, avagy sem. Ezzel kapcsolatban is sok a tévhit. Egyesek szerint nincs szükségük vízre, elegendő a zöldségekből, gyümölcsökből kinyert folyadék, mások szerint kell külön vizet adni.
Természetesen nekik is KELL víz.
Persze ez is hörcsögfüggő. Pl: nekem volt olyan hörim, aki egyáltalán nem ivott, de volt olyan is, aki kifejezetten sok vizet fogyasztott.
Inkább legyen előttük, mint nem.
Akváriumban tartott apróságok esetében megfelelő a célra egy üveg, vagy kerámia tálka, amit nem tudnak kiborítani, de lehet kapni tapadókorongos önitatót is (ennél a megoldásnál ügyeljünk arra, hogy kis állataink ne tudjanak rajta kimászni és így megszökni), akvárium esetén a legpraktikusabb a golyós itató, amit a ketrecre rakhatunk, és így nem tudja a vizet beszennyezni és kiborítani a hörcsög.

Névtelen írta...

Javítanám hibámat.
"akvárium esetén a l...". Ez ketrec akart lenni.

Megjegyzés küldése