RSS

A hörcsög és a többi házikedvenc viszonya...

~Kutyák, cicák = hörcsög ellenségek?~

Ha szobakutyáról van szó, akkor mindenképp el kell gondolkodnunk rajta, hogy a kutyus tud e alkalmazkodni egy új jövevényhez. A legtöbb kutya képes alkalmazkodni és az óvintézkedések is jóval egyszerűbbek, mint például egy macska esetében.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy kutyánk megfelelő természettel (és neveléssel) rendelkezik egy kishörcsög fogadásához, akkor is be kell tartanunk néhány alap szabályt a tragédiák elkerülése érdekében!

1. ) Akár ketrecben, akár terráriumban van a hörcsög ne tegyük őt le a földre! Elképzelhető, hogy másik kedvencünk nem bántja, de a hörcsög alapvetően nagyon félénk és magányos állat, ezért rettegne nagyobb testű társaitól. Ne tegyük ki ennek a traumának! Helyezzük őt egy neki kiszemelt asztalra, polcra vagy szekrényre. (Semmiképpen se az ablakpárkányra és a radiátorra, vagy radiátor fölé.)

2.) Ha terrárium mellett döntünk, akkor elővigyázatosságból készítsünk a tetejére egy védőrácsot!
(szokás üveget is tenni a tetejére, kicsiny rést hagyva, de ez a levegő szempontjából egyáltalán nem megfelelő. Pláne nem nyáron a melegben, vagy egy túlfűtött lakásban télen.)
//A rácskészítésének egy külön fejezetet szentelek majd, de a neten is sok jó tippet találhatunk. a ketrec és kiegészítőinek készítéséről, főleg a csincsillás fórumokon.//

3.) Ha cicát tartunk nagyon nagyon fontoljuk meg bármilyen rágcsáló tartását! A macskáknak a hörcsög mindig is egy zsákmány állat, egy játékszer marad. Ha nem tudunk lemondani a hörcsögről, de van cicánk is, akkor mindenképp a ketrec a tanácsosabb, és azt is magasabbra helyezni, és lehetőleg küólön helyiségben, ahová a macska nem mehet be. Valószínű már az állat érkezésekor izgatott lesz a cica. Már a reakciójából láthatjuk, hogy mennyire érdekli őt a kis jövevény. Ha eleinte úgy tűnik nem érdekli, azért ne bízzuk el magunkat, mert sajnos a macskák gyakran válhatnak fenevadakká! Ezt mindig tartsuk szem előtt! Ha a macska izgatottan körbejárja a ketrecet és látjuk rajta, hogy már azon agyal, hogyan szerezze meg a benne lakó kis kedvencünk, akkor sürgősen helyezzük őt "egy védett övezetbe", ahol a macska nem bánthatja!
Ezért is fontos, hogy egy nagy ház álljon rendelkezésére a hörcsögnek, amiben könnyen elbújhat támadás esetén. //Ne gondoljuk, hogy egy egyszerű terráriumban egy ház megóvhatja a picit! Sose felejtsük el, hogy a macska nagyon kitartó és okos állat, leemeli a házat, ha kell...//

~Degu, tengerimalac, patkány, egér~

1.) Minden rágcsáló között hagyjunk nagyobb helyet! Ha tehetjük a külön helyiségben helyezzük el őket! Ha erre azonban nincs mód, akkor tegyük őket a szoba ellentétes végébe. A tengerimalaccal, egérrel, deguval elméletileg semmi probléma nem adódhat megfelelő tartás esetén. A tengerimalac hajlamosabb az atkára, így célszerűbb azért valamivel nagyobb távolságban elhelyeznünk őket. Mindig jól kezet kell mosni a két (vagy több) állat simogatása között! Ez természetesen nem az atkák, hanem a mindenféle baktériumok miatt is érdemes. Arról nem is beszélve, hogy az állat is sokkal nyugodtabb, ha a mi szagunkat érzi és nem egy másik állatét...
2.) Kicsit problémásabb eset a patkány... Rájuk is ugyanazok az óvintézkedések érvényesek, mint egy macska esetében. Kevesebb az esély, hogy bántják a hörcsögöket, mint egy macska, de nem árt az elővigyázatosság! Elvégre a patkány is területvédő és ragadozó, tehát ha agresszívabban reagálnak a kishörcsög érkezésére, akkor csak akkor vállaljuk be a hörcsit, ha tudunk egy teljesen nygodt külön szobát biztosítani. Akinek volt már patkánya biztosan tudja, hogy a patkány mindent kinyit, megrág, mindenhol felmászik, és akárhová eljut, ahová csak akar, így nem tétel Neki eljutni akár a másik szobába is, ha egy percre is óvatlanul nyitva hagyjuk a höri szobájának ajtaját, amíg patklányunkat futattjuk a szobában... Ezért a rács kötelező! És sose hagyjuk őket őrizetlenül együtt! Van rá esély, hogy egy jól szocializált patkány teljesen jól megfér a hörcsöggel, de a hörcsög igazán soha nem érezné magát biztonságban...Rettegésben, pedig ki szeret élni? Ezt is fontoljuk meg...

Ha bármilyen állat van már a családban, akkor jól fontoljuk meg, hogy biztosan tudjuk biztosítani kedvenceink számára a nyugalmat!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése