RSS

Gyakori betegségek II.

Bőrmegbetegedések


A gyakorlottabb hörcsög gazdik már észrevehették, hogy az idő előre haladtával kis kedvencünk szőrzete folyamatosan ritkul. A bunda már kevésbé dús és fényes. Ez esetben nem kell megijednünk "korral jár" szoktuk mondani, ez a hörcsögök esetében is igaz.

De mit tegyünk, ha kopasz foltokat észlelünk az aggastyán kor közelében sem járó házi kedvencen?

Ezeket a bizonyos "kopasz foltokat", ahol a szőr vagy nagyon megritkul vagy teljesen el is tűnik, a legtöbb esetben hormonális problémák okozzák. Szerencsére ezek többsége nem okoz fájdalmat a hörcsögnek, így ha nem terjed tovább a szőrhullás, illetve a szőrhiányos részen nem sebes, véres, akkor akár egy egész életet boldogan le tudnak élni vele.

Fontos azonban figyelnünk, hogy vakarja-e az adott területet kis állatkánk, mert amennyiben nagyon vakarózik sajnos elképzelhető hogy más egyéb bőrbetegség vagy élősködők kínozzák szegénykét!

Most joggal csattan fel az olvasó, hogy: "De hát én királyi körülmények között tartom a kis Szőrgombócot, lehetetlen, hogy kártevő legyen a dolog mögött!" Nem. Sajnos nem lehetetlen. Nem kell hozzá sem igénytelennek, sem felelőtlennek lenni, hogy mondjuk szerencsétlen módon a faforgács alomban, vagy a szénában atkák bújjanak meg!
Ilyen esetekben tanácsos állatorvost felkeresni, hogy ő beadja a picinek a szükséges injekciókat, vagy akár adjon egy fürdetéshez szükséges sampont, vagy ecsetelőt!

Hormonális esetekben , illetve vitamin hiány esetén is nagy segítséget tud nyújtani az orvos, mert egy 3-4 injekciós vitamin kúra keretében a foltok akár teljesen meg is szűnhetnek! Őszintén mondom, saját tapasztalatból merítve!
Ez esetben a hörcsög lábába kapja a kúrát. Pár másodpercet vesz igénybe, ha simogatjuk, nyugtatjuk közben és utána még jutalomfalatot is adunk Neki, még hálás is lesz! :)

De mit tegyünk, ha a közelünkben egyetlen állatorvos sincs, akinek képzettsége vagy érdeklődése lenne kiskedvencünk irányában?

Csodákra képes a H-vitamin! Nagy mennyiségben megtalálható bizonyos tápokban, takarmányokban,olajos magvakban, de a joghurtban is! A joghurt-ot köztudottan imádja a hörcsög, így kis üdítős kupakba, tányérkára tehetünk Neki, az esetek többségében a kezdeti bizalmatlanság után boldogan lefetyelik. :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése