RSS

Tanuljuk meg, hogyan ellenőrizhetjük a hörcsögünk nemét!

Rengeteg probléma adódik abból, hogy sem a bolti eladók (sőt tudom hihetetlen, de saját fülemmel hallottam és láttam) sem némelyik állatorvos nem tudja helyesen megnézni a hörcsögök nemét!
Ez több okból is kellemetlen! Hiszen rengeteg nem kívánt alom születik. Ami pedig még rosszabb, hogy sok a beltenyészet...Testvérek, szülők és gyerekeik közti almok...
 Ez elképzelhetetlenül szörnyű! Rengeteg genetikai problémát idézhet elő és megkeserítheti imádott kedvenceink életét!

Lássuk a nemek közti különbséget!

A hímeknek általában szembetűnően nagy heréi vannak, így a hozzá nem értők könnyen elbízzák magukat, hogy megtudják állapítani a nemeket. Pedig a kisebb fiatal állatoknál és a törpehörcsögöknél kicsit komplikáltabb a helyzet. Általában a fenék formáján is láthatjuk, hogy a hímnek sokkal formásabb , "kidudorodik" (szintén a herék miatt.), míg a nőstényeknek inkább laposabb, a farok miatt inkább kissé háromszög alakra emlékeztető feneke van.
Emellett feltétlen meg kell néznünk a nemiszerv és a végbélnyílás közötti távolságot. A nősténynek a képen is jól láthatóan kisebb a távolság a nemiszerv és a végbélnyílás között, míg a hímnek körülbelül kétszer akkora.
(Ezekután megbizonyosodhatunk még az állatka nemén, a viselkedésével is! Pl. :A hím sokkal gyakrabban és sokkal több helyet megjelöl az erős szagú vizeletével.)

Ha mindezek ellenére sem vagyunk magabiztosak a hörcsögünk nemében, akkor több dolgot is tehetünk.

1.) Mindenképpen tartsuk külön a vásárolt/örökbefogadott höriket! ( Ez nem feltétlen csak a nem kívánt szaporulat miatt van, hanem azért is mert az esetek 98%-ában a hörcsögök nem társas lények!!!)

2.) Vizsgáltassuk meg őket egy megbízható állatorvossal! (A fővárosban élőknek az Állatorvosi Egyetemet és a Non Stop Állatorvosi Klinikát ajánlom.)

Ha ezeket nem tettük meg és már ott a nem kívánt alom, akkor azonnal vegyük ki a hímet a nőstény és a kicsik mellől, hogy ez mégegyszer ne következzen be. (És nem utolsó sorban azért, hogy az apa ne ölje meg a kicsinyeit.)
Sajnos ilyen esetben már csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz egészségügyi problémája a piciknek...És természetesen fokozott megfigyelésnek vessük alá őket! Illetve (legkorábban) 4-5 hetes korukban vigyük el mindegyikőjüket egy állatorvosi vizsgálatra. És az ivarérettség előtt mindegyik picit tegyük külön egymástól! (Külön ketrec, terrárium.)
Minél többkörös (az az több generáción átívelő) a beltenyészet, annál életképtelenebbek a picik!!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése